Oefentherapie Mensendieck

Belasting en belastbaarheid als benaderingswijze

Bij afwezigheid van klachten gaat de oefentherapeut uit van een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid. U kunt dit zien als een weegschaal die precies in evenwicht is met 5 kilo appels aan de ene kant en 5 kilo appels aan de andere kant. In deze situatie heeft u geen klachten en ervaart u geen beperkingen in uw dagelijks leven. Wanneer de belasting echter de overhand krijgt raakt de weegschaal uit balans en kunnen op den duur lichamelijke en/of psychische klachten ontstaan. Een verkeerde (werk)houding, een chronische ziekte, of langdurige stress zijn voorbeelden van belastingen die de balans verstoren.

Leren als uitgangspunt

Als persoon bent u nooit uitgeleerd. Zelfs bepaalde gewoonten die u al jaren toepast kunt u veranderen. De oefentherapeut werkt volgens het principe dat gewoonten in houding, gedrag, beweging en ademhaling beïnvloedbaar zijn.

Toepassen als werkwijze

Een belangrijk doel in de behandeling is u bewust te maken van uw eigen gewoonten en signalen van een verstoorde balans te laten herkennen. De oefentherapeut gaat samen met u aan de slag om uw dagelijkse functioneren weer te verbeteren door middel van het doen van oefeningen, die aansluiten bij uw dagelijkse leven en uw klacht. Dit kunnen oefeningen zijn die u thuis doet, maar ook klachtverlichtende oefeningen voor op uw werk.

Wanneer Oefentherapie Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck is geschikt voor iedereen die zich meer bewust wil worden van zijn/haar lichaam en klachten wil verminderen door deze zelf te beïnvloeden. U kunt dan ook met diverse klachten bij ons terecht.

Hieronder vindt u een totaaloverzicht van de indicaties die wij behandelen. Staat uw klacht niet in de onderstaande lijst en wilt u graag weten wat de oefentherapeut voor u kan betekenen? Neem gerust contact op per mail of telefoon.

Overbelastingsgerelateerde klachten

Spanningsgerelateerde klachten (zie ook Psychosomatische oefentherapie)

Orthopedische aandoeningen

Neurologische aandoeningen

Reumatologische aandoeningen

Gynaecologische aandoeningen